Als baas van het grootste olie- en gasbedrijf in de westerse wereld behoort Rex Tillerson automatisch tot de beter betaalde topmannen van de Verenigde Staten. Als minister van Buitenlandse Zaken zal hij het met een stuk minder moeten doen.
De aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft Tillerson uitverkoren als minister van Buitenlandse zaken, zo bevestigde Trumps team dinsdagochtend.
In 2015 bedroeg het beloningspakket van Tillerson ruim 27 miljoen dollar. Dat was, wegens gedaalde olieprijzen overigens 18 procent minder dan in het voorgaande jaar.
Volgens de New York Times komt Tillerson dit jaar naar verwachting uit op een beloningspakket van 24 miljoen dollar, waarmee de olietycoon op plaats 29 staat van beste betaalde topmannen in de Verenigde Staten.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verdient daarentegen iets meer dan 2 ton per jaar. Trump zelf heeft er overigens voor gekozen om helemaal geen salaris te ontvangen als president.
Tillerson werkt sinds 1975 bij ExxonMobil en heeft door de jaren heen zijn schaapjes op het droge gekregen. Volgens CNBC is de waarde van zijn aandelenbelang in de energiegigant ongeveer 233 miljoen dollar - Exxon heeft een beurswaarde van circa 369 miljard dollar.
De olieman bezit samen met zijn vrouw Brenda een ranch in Bartonville, Texas. Dat landgoed, inclusief paardenstallen, is volgens de Dallas Business Journal ongeveer 5 miljoen dollar waard.
Vriend van Poetin
De benoeming van Tillerson komt na weken van geruchten en talloze kandidaten.
"Zijn vasthoudendheid, brede ervaring en goede kennis van geopolitiek maken hem de perfecte keuze voor de post van minister van Buitenlandse zaken. Hij zal regionale stabiliteit promoten en focussen op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten", laat Trump in een statement weten.
Tillerson staat bekend als iemand die goede relaties onderhoudt met de Russische president Vladimir Poetin, die hij al meer dan 20 jaar kent. Ze deden zaken over olieprojecten in Rusland en in 2013 ontving Tillerson een hoge Russische onderscheiding, de Orde van de Vriendschap, uit handen van de president.
Vanwege zijn warme banden met Moskou is de benoeming van Tillerson nog geen gelopen race. De Senaat beslist mee en daar wachten hem kritische vragen, ook al hebben de Republikeinen er de meerderheid.
Amerikaanse politici reageerden eerder sceptisch op het nieuws dat Trump van plan zou zijn de baas van energieconcern Exxon naar voor te schuiven. De invloedrijke senator Marco Rubio schreef op Twitter dat hij het geen aanbeveling zou vinden als de toekomstige hoogste diplomaat een ,,vriend van Vladimir'' is.
Wat hierbij ook speelt, is een afgelopen weekend uitgelekt memo van de inlichtingdienst CIA, waarin wordt gesuggereerd dat Russische hackers bewust geprobeerd hebben om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden en Trump aan een overwinning te helpen.
Trump zelf heeft deze suggestie veroordeeld, maar sommige Republikeinse senatoren dringen aan op verder onderzoek.